sotw
Animacja #1 - H5N1
Banner reklamujący GrafArt.org
[nagroda]    [gratulacje]

3D #1 - Burger
Modelowanie - Mebel
[nagroda]    [gratulacje]

PRZYPOMNIJ HASŁO   
Witaj Gościu! Aby otrzymać PEŁNY DOSTĘP do najlepszych tutoriali oraz dodatków, zarejestruj się!

Zasoby dostępne po rejestracji:

* darmowe TUTORIALE

* konkursy, bitwy organizowane przez forum

* darmowe STOCKI/RENDERY/BRUSHE/PLIKI
            PSD i wszystko, czego potrzebujesz
Witamy na forum GrafArt.org - Polish Graphic Board, najbardziej przyjazne oraz pozytywnie zaskakujące talentem graficznym miejsce w polskim Internecie. Aby móc przeglądać naszą sekcję z tutorialami (ponad 570 tutoriali podzielonych pod kątem doświadczenia w grafice) oraz centrum niezbędnych dodatków i aplikacji, zarejestruj się.
To całkiem DARMOWY proces. Podajesz minimum informacji.

Dołącz do nas. Nie będziesz tego żałował. Gwarantujemy!

Czeka na Ciebie przyjazna załoga, słynąca z pomocy każdemu bez względu na poziom jego umiejętności. Masz również możliwość zamieszczania swoich prac i poddawania ich wnikliwej analizie, a także bycia częścią rozwijającego się społeczeństwa najlepszych grafików!
Twoje prace graficzne będą oceniane przez profesjonalistów.

Jeżeli masz jakiekolwiek problemy z rejestracją na forum lub z Twoim loginem, prosimy o KONTAKT

Poprzedni temat «» Następny temat
Cinema c4d czy może 3ds max
Autor Wiadomość

Abraxas 

Program: fotoszop
Piwa: 1/9

GFXPoints: 30

Status: Offline

Wysłany: 2008-08-08, 14:39 Cinema c4d czy może 3ds max

Mam pytanko małe, na razie zaczynam swoją przygode z czyde i posiadam 3ds maxa lecz coraz częsciej spotykam się z opiniami, że cinema lepsza. I tu pytanie do was, jakie są zalety obydwu programów, które łatwiejsze w obsludze i które bardziej nadają sie dla poczatkującego ?
Postaw piwo autorowi tego posta

Mileziuszek 

Piwa: 7/3

GFXPoints: 426

Wysłany: 2008-08-08, 14:44 

Abraxas, ja babram się już w grafie 3D ładne 10 lat - więc kilka uwag:
-do modelowania nurbs - RHINO,DOLID EDGE,SOLID WORKS,CATIA,ProEngeneer (te cztery ostatnie modelują parametrycznie - więc kazda składowa obiektu posiada historię i jest w każdej chwili w pełni modyfikowalna,dodatkowo w trybie rzeczywistym można wygenerować pełna dokumentację techniczną obiektu)
-do modelowania "poly" polecam Lightwave (szybkość modelera i prostota obsługi)
-do renderingu Lightwave,Max-a (ale tylko z zewnętrznymi rendererami [Final render,Brazil-standartowy renderer Max-a jest żałosny...] )
-do wizualizacji architektonicznej bezwarunkowo Lightscape ,(tym bardziej,że można wyeksportować solucję do Max-a lub Viz-a,pozmieniać materiały,zrobić wirtualne perspektywy itd), lub Final render z Max-a
-niedocenianym programem jest Shade -świetnie liczy radiosity(niestety brak eksportu solucji)
REWELACYJNIE renderuje Sumatra-Mental Rey to chyba najlepszy moduł liczący z jakim się spotkałem i co najważniejsze posiada podgląd finalnego renderingu w czasie "prawie rzeczywistym"
-dla twardzieli i maniaków standard Render mana
-do konwersji formatów 3D bezwarunkowo Poly Trans

Pozdrowionka;)

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Abraxas

Abraxas 

Program: fotoszop
Piwa: 1/9

GFXPoints: 30

Wysłany: 2008-08-08, 14:53 

łol takiej odpowiedzi się nie spodziewałem, piwko dla ciebie. A powiedz mi jak to jest z z formatami plików do poszczególnych programów, czy można przykładowo jedna scene robić nie wiem w dwóch programach?

Temporal 

Program: 3dsmax, vray, mental ray
Otrzymał 2 piw(a)

GFXPoints: 40

Wysłany: 2008-08-10, 14:40 

To moze ja sie wypowiem :] Coz ogolnie pytania w stylu co jest lepsze sa nie na miejscu bo jeden powie tak drugi siak i to juz subiektywna ocena wypowiadajacego sie. Ogolnie to zawsze trzeba sobie postawic pytanie czego oczekujemy a pozniej szukac odpowiedniego softu. Zarowno Cinema jak i MAX sa kombajnami sluzacymi do wszystkiego pozwalajacymi modelowac roznymi technikami, pozwalaja na zaawansowane animowanie, mapowanie oraz renderowanie.

Co do rendera w maxie to Mileziuszek chyba zapomnial ze od wersji 6 jest zaimplementowane mental ray i wystarczy scanline zmienic na mr i mozna smialo super rzeczy robic. Co do zewnetrznych renderow to chyba najbardziej godnym uwagi jest vray ktory jest demonem predkosci a w odpowiednich rekach tez pozwala uzyskiwac bardzo dobre rendery. Ogolnie jest to render to vizualziacji architektonicznych gdzie nie potrzebujemy juz tak zaawansowanych materialow jak SSS itp ale dla chcacego nic trudnego by taki efekt uzyskac ale to juz wiekszym nakladem pracy niz w innych renderach. Final render wedlug mnie jest troche niestabilny i czesto sie wykrusza przynajmniej tak jest pod maxem a co do brazila to nie wiem osobiscie nie testowalem ale z tego co wiem to chyba daje rade.

Ogolnie 3dsmax jest dobrym programem ale w dzisiejszych czasach na tle innych wypada slabo przez to ze od pewnego czasu stoi w miejscu i gdy konkrunecja doklada jakies ciekawe rozwiazania autodesk daje nam nowe ikonki i nieprzydatne bajery.
Cinema z tego co wiem chyba jest tansza i jesli sie nie myle to dorzucaja jeszcze modul bodypaint do malowania tesktur na zywca po modelu ale nie wiem czy za ten prezent sie nie doplaca troche :P .

Co do formatow to hmmm ogolnie wszystkie wieksze programy potrafia importowac rozne popularne rozszerzenia ale musisz sie liczyc z tym ze nie bedziesz sobie zywcem tego samego pliku otwieral w innych progsach. To jest logiczne ze scena 3dsmaxa ze swoimi swiatlami materialami i innymi bajerami nie otworzy sie w sofcie gdzie takich rzeczy nie ma. Raczej zabawa w import i export najczesciej polega na zrobienie modelu np w maxie wyexportowanie do formatu obj odpaleniu w innym progsie tego obj'ta i modyfikacji. Na przyklad robimy baze modelu w maxie robimy obj wrzucamy do zbrusha dziargamy detal wypalamy nonrmal mape/displacment itp odpalamy znow maxa i wykorzystujemy teksturki zrobione wczesniej w zbrush. Albo robimy model w maxie exportujemy do obj odpalamy jakis zewnetrzyn progam do mapowania i w nim mapujemy obiekcior z maxa i po skonczym mapowanku znow odpalamy go do maxa lub innego softu na kolejny szlif.

shumizu 

GFXPoints: 1

Wysłany: 2008-08-11, 00:19 

aj uczę się w Cinema4D i powiem śmiało że jest bardzo prosta do nauki i mozna robić przepiękne rendery V-ray.
Jest to program do animacji, nieznam się tak jak tutaj panowie ale to co wiem to powiem.
Program jest lepszy od Maxa moim zdaniem. !!! bodz paint posiada wspupracuje adnie np. z poserem
ogólnie jestem zadowolony

Temporal 

Program: 3dsmax, vray, mental ray
Otrzymał 2 piw(a)

GFXPoints: 40

Wysłany: 2008-08-11, 10:59 

heh tez mi argument z tym poserem akurat poser to zabawka ktora wsumie do niczego konkretnego sie nie nadaje wiec nie ma powodu by z tym wspolpracowac :P

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Skocz do: